marți, 28 octombrie 2014

Auschwitz-Birkenau, lagarele de concentrare, part 1



V-am obisnuit cu posturi despre locuri frumoase, vegetatie luxuriata si apa cristalina...asa sunt eu, imi place sa relatez si sa expun partea buna si frumoasa, sa va scriu despre locuri minunate si sa va incarc cu lucruri bune, dar azi am ales un alt tip de postare.

Ma gandesc de ceva timp, sa va scriu despre lagarele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, dar va spun sincer, de fiecare data cand ma puneam la scris ma lua un fior oribil si abandonam postarea. Acum sunt hotarata sa o duc la bun sfarsit si sa va spun si voua, dragii mei, ceea ce am vazut acolo. Am vazut multe filme, documentare, am citit carti despre Holocaust, dar nimic nu s-a comparat cu sentimentul ce l-am avut cand am intrat acolo...e ceva coplesitor.

Auschwitz este cel mai mare lagar de exterminare nazist. Este situat la 60 km de Cracovia. Unul dintre motivele pentru care a fost aleasa aceasta locatie il constitue faptul ca era un nod de cale ferata foarte dezvoltat, ceea ce facilita transportl unui atat de mare de numar de evrei si alte nationalitati din intreaga Europa. In lagarul de exterminare Auschwitz II (Birkenau) au fost ucisi cel putin 1.1 milioane de evrei. Aproximativ 700000 detinuti au incercat sa evadeze de la Auschwitz, dintre care abia 300 au reusit. Pedeapsa obisnuita pentru incercarile de evedare era moartea prin infomentare. Familiile celor care reuseau sa evadeze erau uneori arestate si trimise la Auschwitz pentru a o opri alte incercari. Printre experimente facute de nazisti la Auschwitz se numarau injectarea unor substante chimice direct in ochii copiilor in incercarea de a schimba culoarea, diverse amputari de membre si alte operatii brutare. Un alt experiment monstruos a fost introducerea detinutiilor in cazane cu apa fierbinte pentru a vedea pana la ce temperatura rezista omul inainte sa moara. (sursa wikipedia).

Lagarul de la Auschwitz a fost infiintat in 20 mai 1940, primii prizonieri au fost un grup de peste 700 de prizonieri politici polonezi, ulterior capacitatea acestui lagar a ajuns la 20.000 de prizonieri.

Ma ingrozeste suferinta care prin care au trecut multi semeni de ai nostri, ii respect pe oamenii aia mai mult decat pe orice cine...nu vreau sa intru prea mult in detalii. Va postez cateva poze si va recomand sa vizitati acest lagar, pentru ca face parte din istoria noastra...este dureros si coplesitor, dar merita vazut.

Arbeit Macht Frei

Arbeit Macht Frei

Turul in acest lagar incepe din fata celebrului slogan "Arbeit Macht Frei", care anunta intrarea in acest lagar. In imediata apropriere se afla baraca SS-ului si locul unde a fost amplasata orchestara. Va dati seama, ca orchestra nu era pentru detinuti, era pusa acolo pentru a-i obliga sa bata "pas de defilare" si sa-i poata numara mai usor. Extrem de ingrozitor pentru ei...bietii erau chinuiti prin epuizare fizica, flamanzire si tortura la care erau supusi, iar apoi trebuiau sa bata "pas de defilare" pe muzica de fanfara.
gardul de "sarma ghimpata"

Gardul de "sarma ghimpata"

Dupa ce am trecut de poarta am vazut de o parte si de alta cladiri de culoarea rosie denumite blocuri si numerotate (bloc 1, 2, 3, 10...etc). Apoi se poate observa gardul de "sarma ghimpata",  prezentat in multe filme si documentare.

Un alt loc marcant, este Culoarul de apel, locul in care fiecare dimineata se facea prezenta. Cel mai socant lucru este ca, indiferent daca persoana traia sau a decedat in timpul noptii, ea trebuia sa fie prezenta la raport. Asa ca pesoanele decedate trebuiau sa fie duse la raportul de dimineata de colegi.

Auschwitz

Auschwitz

La intrarea in lagar prizonierul primea un numar, niste cifre, care erau tatuate pe mana pentru identificare. Tragic, dar adevarat...in lagar nu mai exista numele, exista doar numarul de identificare.

Geamantanele prizonierilor

Una din cele mai dramatice baraci este Baraca cu numarul 5, in care erau confiscate obiectele personale ale prizonieriilor...cel mai sinistru lucru pe care l-am vazut a fost parul prizonieriilor, poza pe care nu ma lasa sufletul sa o expun. 

Ochelari confiscati 

Lucrurile personale ale prizonierilor

Vesela si alte obiecte

Conditiile mizere de igiena

Hainele prizonierilor


Nici nu sunt cuvinte pentru a descrie umilinta...

Baraca cu numar 11- Baraca mortii, daca intra acolo un prizonier, cu siguranta nu mai iesea viu, pedeapsa era aplicata de un alt prizonier care nu avea de ales.
 

Karol Wojtyla, dupa ce a devenit Papa Ioan Paul al II-lea, a venit in vizita la Auschwitz, s-a rugat si a sarutat podeaua de ciment de la celula 18 (din blocul 11), loc unde parintele Maximilian Kolbe si-a petrecut ultimele zile din viata, a zacut in agonie, prin infometare 2 saptamani, sacrificandu-si viata in locul altcuiva...E un loc de nedescris...



Femeile si copiii serveau ca si cobai de experienta a doctorilor SS, care aveau sediul in renumitul bloc 10. Celor ucisi li se extrageau dintii de aur iar parul lor era folosit în industrie.



Traversand aleea pe langa spanzuratoarea unde a avut loc cea mai mare executie publica, veti ajunge la camera de gazare (granulele otravitoare Zyklon B in contact cu aerul se transformau in gaz ucigator) si crematoriu...nu sunt cuptoarele originale, deoarece ele au fost distruse de nemti impreuna cu alte documente.
In  apropiere se gaseste locul unde a fost spanzurat Rudolf Höss, primul comandant al lagarului. Ma socheaza faptul ca acest "om" (daca il putem numi asa), nici in memoriile sale, nu reiese ca ar fi regretat macar o clipa ce a facut, el chiar eram mandru de realizarile sale.

Mi-a mai ramas sa va scriu despre Auschwitz-Birkenau , si sa va dau niste tips-uri, o sa va spun cum ajungem la Auschwitz, si ce mai putem vedea in zona....dar asta intr-o postare viitoare.






vineri, 24 octombrie 2014

Weekend la Roma, part 2

Azi m-am trezit si mi-am amintit ca nu am terminat postarea despre Roma, mi-au ramas inca o multime de lucruri de scris despre acest oras minunat pe care vi-l recomand cu drag. Daca in postarea anterioara am scris despre Vatican, Fontana di Trevi si Colloseum, despre care puteti sa cititi aici, acum voi continua sa scriu despre alte atractii importante ale Romei, eu sunt convinsa ca, ori de cate ori as merge la Roma, as descoperi alte si alte locuri, e imposibili sa mergi la Roma si sa poti spune ca ai vazut tot - e un oras aparte, care sunt sigura ca ma surpinde ori de cate ori voi ajunge acolo.

Pantheon

O alta cladire coplesitoare, din punct de vedere al arhitecturii, este marele Pantheon, un fost templu pentru toti zeii din Roma Antica, si reconstituit de imparatul Hadrian in anul 126 i.Hr..
Cupola este o capodopera a ingineriei romane. Mai mare decat cea a Bazilicii Sf. Petru, a fost cea mai impunatoare constructie de beton pana in secolul al XX-lea si cea mai mare bolta fara sustinere din lume pana prin anul 1960.

Ocuilus, ochiul cupolei, gaura din mijloc care se deschide spre cer, a fost un element-cheie al planului original al lui Hadrian, scopul sau fiind atat practic - ajuta la iluminarea interioara -, cat si spiritual, permitand celor aflati in templu o contemplare directa a cerurilor. Este situat in Piata de la Rotonda.

Bocca de la Verrita, este un punct de atractie interesant al Romei. Conform legendei, daca pui mana in gura sapata in piatra si spui o minciuna, gura iti va musca mana. Romanii foloseau ineditul instrument pentru a proba fidelitatea sotiilor. Ce spuneti, dragiilor? Va riscati? Eu m-am riscat, si mana mea e intacta...:))

Arcul lui Constantin, este situat la est de Colloseum, si este unul dintre ultimele monumente romane construite.

Arcul lui Constantin

O alta atractie pe care nu aveti cum sa o ratati este Piazza Venezia, ea reprezentand un punct de plecare pentru multe obiective turistice ale Romei, in imediata ei apropiere se afla si Columna lui Traian.

Piazza Venezia

Construita in 1911 are ca punct de atractie Monumentului lui Vittorio Emanuele al II-lea, ce reprezinta de fapt o constructie asemanatoare Casei Poporului, piata uneste Via del Corso cu Via dei Fori Imperiali

Monumentul este impozant, iar albul acestuia contrasteaza foarte puternic cu ruinele vechii Rome, astfel impactul este cu atat mai mare. Va recomand sa-l vizitati si seara, este cu adevarat spectaculos!


Columna lui Traian

Un loc pe care il consider adorabil in Roma, este cartierul Trastevere, un cartier medieval, caracterizat printr-o atmosfera boema, excentrica.
Este locul perfect pentru a te relaxa la o terasa intima sau de a lua masa un restaurant bun. Zona a atras de-a lungul timpului artisti, personalitati deoarece este departe de aglomeratia centrului Romei.

Piazza del Popolo, este un alt loc pe care vi-l recomand daca veti merge in Roma. Acest patrat poarta numele unei biserici Santa Maria del Popolo. Una din cele mai vechi parti ale acestei piete, este poarta principala si biserica Santa Maria del Popola, ea fiind cea mai veche biserica dintre cele trei situate aici.
In centru pietei se afla un obelisc, iar in spatele acestuia se afla doua biserici gemene, Santa Maria dei Miracoli si Santa Maria, in Montesanto.


Piazza del Popolo

Un alt loc minunat in Roma, este Castel Sant’Angelo, constructia a inceput in anul 123 d.Ch. si a fost terminata in anul 139 i.Hr., in timpul domniei succesorului lui Hadrian, Antoninus Pius.
Mausoleul a fost legat de orasul de pe partea cealalta a raului printr-un pod nou construit, Pons Aelius. Podul este astazi cunoscut sub numele de Pont Sant’Angelo iar statuile de pe acest pod au fost adaugate mult mai tarziu in timpul Renasterii.

Pont Sant’Angelo


Locul ideal in care puteti sa savurati o cafea

Piazza di Spagna, este un alt loc pe care trebuie sa-l vedeti in Roma, se afla in vecinatatea Ambasadei Spaniei, de acolo ii vine si nume. Noi in Piazza di Spagna am ajuns seara si asta pentru ca am ratacit pe stradutele intortocheate, era ultima seara si vroiam sa vad cum sunt luminate noaptea Fontana di Trevi, Piazza Venezia, si Piazza di Spagna.


Un alt loc la care ma gandesc cu drag este Piazza Navaro, una dintre cele mai frumoase piatete ale Romei, eu va propun sa o vizitati si ziua si seara, deoarece este o atmosfera foarte placuta si romantica.


Villa Borghese, este unul din cele mai importante muzee, este plina cu picturi si sculpturi nepretuite, considerata in toata lumea drept cel mai mare muzeu de arta si artefacte etrusce.

Un lucru ce mi se pare spectaculos in Roma, sunt bisericile, veti vedea...multe biserici par ascunse, si nu le distingi de prima data, chiar daca esti langa ele, si nici nu par sa iti trezeasca emotii deoarece sunt lipite de alte cladiri, dar cand intri inauntru sunt atat de superbe ca te lasa fara grai.




Sunt convinsa ca as mai putea sa adaug multe atractii in Roma, dar ma lungesc prea mult, poate intr-o alta postare. Pe scurt, eu va recomand cu drag acest oras chiar si pentru un weekend. Honeyweekend-ul nostru a fost de vis...si va doresc si voua unul, cel putin la fel de minunat!

 ...cele mai utile tipsuri de calatorii le gasiti pe http://ianatravel.ro/tipsuri-cazare-mamaia/!


marți, 21 octombrie 2014

Weekend la Roma, part 1


Azi am sa scriu despre Roma, un oras romantic si plin de istorie. Personal, Roma imi da o stare de romantism, ma gandesc cu drag la acest oras minunat si sunt foarte atasata de el, poate datorita si perioadei in care am fost eu. Roma a fost un "honeyweekend" pentru noi, asa ca sa nu va mirati daca in aceasta postare o sa fiu mai visatoare.

Eu consider ca, viata este o calatorie imprevizibila si trebuie sa profitam de fiecare moment, iar, calatoriile sunt ideale in doi. E minunat sa vezi locuri frumoase, sa iei de mana pe cineva, sa te emotionezi la un gest, sa te imbratisezi in mijlocul strazii, sau sa razi necontrolat la o intamplare haioasa - pur si simplu sa te bucuri de momentul "calatoriei" alaturi de cineva - si daca acel cineva este sufletul tau pereche poti fi sigur ca esti in cea mai minunata calatorie, indiferent daca faci 10 km sau la 10000 km - important este cu cine o faci.

Azi sunt pe un val de romantism si se pare ca in aceasta postare mi se va simti mai mult aceasta latura, dar e de inteles?! Scriu despre Rome with Love.



Fontana di Trevi, una din cele mai spectaculoase fantani 

Eu asociez Roma cu romantismul si daca sunteti la prima vizita in acest oras eu va recomand sa luati la pas stradute intortocheate ale orasului, care sunt absolut superbe, iar atmosfera e una de poveste. Eu am adorat piatetele lor, sunt magice, incarcate de un mister aparte... fiecare straduta este diferita.

Noi am ales Roma ca destinatie de weekend, deoarece imi doream de foarte mult timp sa o vad, iar perioada mi s-a parut perfecta, a doua jumatate a lunii septembrie, vreau sa va spun ca am avut o vreme perfecta.
Biletele de avion sunt foarte accesibile deoarece sunt curse low cost din mai multe orase ale Romaniei. Noi am zburat, Cluj via Roma cu WizzAir, iar biletele le-am luat inainte cu aproximativ 1 luna si am platit undeva la 80 eur/pers. Rezervarea hotelului am facut-o pe booking.com, la un hotel foarte dragut in apropiere de Vatican. 

Ajunsi la Roma cu emotii, deoarece eram la cateva zile dupa nunta si inca pluteam...eram intr-o bula de iubire si nu vroiam sa ies de acolo, vroiam ca honeyweekend-ul sa fie perfect...si asa a si fost. Va recomand Roma, daca nu aveti timpul necesar de un honeymoon.

Ratacind prin Roma

Despre Roma as putea sa va spun foarte mult, acest oras minunat are o multime de atractii, primul loc in materie de atractii turistice il reprezinta Vaticanul, care spre rusinea mea, nu am apucat sa-l vad, ne-am propus sa vizitam Vaticanul duminica, si cum am nimerit in ultima duminica a lunii, intrarea a fost gratuita, dar a fost o coada imensa care speram ca va merge repede, dar din pacate nu a mers...si atunci am decis sa renuntam la vizitarea lui, dar ne-am propus sa revenim.

Curtea Vaticanului

Vaticanul este cel mai mic stat din lume. Are doar 800 de locuitori, are propriul sau birou turistic, un sistem postal si chiar propria armata.
Tot aici sunt localizare si apartamentele papale, dar si muzeele Vaticamului unde se regasesc cele mai valoroase colectii de arta din intreaga lume.
 
 
Imi pare rau ca nu am apucat sa vad  cea mai mare si mai importanta cladire a crestinismului. Este vorba de Biserica Sf. Petru, de pe dealul Vaticanului. Aici a fost ingropat Sfantul Petru, locul fiind marcat cu un altar.
Istoria lacasului de cult incepe pe la jumatatea secolului XV, cand biserica era o ruina şi Papa Nicolae al V-lea a ordonat restaurarea ei, dupa un plan bine realizat al lui Bernardo Rossellino. Arhitectul care a urmat a fost Donato Bramante, iar apoi insusi Michelangelo a proiectat domul imens si a mai modificat din planurile initiale.

Daca mergeti pentru prima data in Roma trebuie sa stiti ca intrarea la Muzeul Vatican, e diferita de intrarea la Biserica Sf. Petru. La Biserca Sf. Petru, intrarea e gratis (deoarece e biserica), la Muzeul Vatican pretul normal este de 15 euro. La Sf. Petru, exista coada, deoarece vizitatorii trebuie sa treaca prin sistemul de securitate.

Ceva similar cu sistemele folosite in aeroporturi. Cele mai bune zile pentru vizita sunt marti, joi si vineri. E bine sa veniti dupa ora 11:00, deoarece muzeul se deschide la 9:00, iar coada este deja foarte lunga. De asemenea dimineata, vin si cei cu tururile private, care cumpara bilete inainte.

Informatii despre orar si preturi gasiti aici.


O alta atractie a Romei este Fontana di Trevi, ea reprezinta cea mai mare fantana in stil baroc din Roma. Este absolut superba, ea fiind considerata una dintre cele mai impresionate, spectaculoase si artistice fantani nu numai din Roma dar si din intreaga lume. Are 26 m inaltime, 20 de m latime si ocupa o latura intreaga a Piazza Poli.

Fontana di Trevi

Aruncarea unei monezi in Fontana di Trevi, potrivit legendei, garanteaza o calatorie de intoarcere la Roma. Fantana este curatata zilnic, iar banii sunt donati catre Caritas, o fundatie italiana de caritate. In 2006, BBC News a raportat ca in fiecare noapte sunt stransi aproximativ 3000 de euro.

Toata lumea vrea sa se intoarca in Roma

Fontana di Trevi a aparut in numeroase filme, asigurandu-si un loc in cultura populara. Poate fi vazuta in ‘La Dolce Vita’ al lui Fellini, si in filmul ‘Vacanta la Roma’ din 1953, cu Gregory Peck si Audrey Hepburn.

 Fontana di Trevi

Fantana are in componenta mai multe statui ce reprezinta zeitati, cai şi tritoni, piesa centrala fiind Neptun, zeul marii. Povestea pe care vrea sa o infatisezee fantana este aceea a unei fecioare ce le arata un izvor soldatilor in cautare de apa. Eu va recomand sa vizitati aceasta superbitate de fantana Fontana di Trevi seara, eu am vizitat-o si ziua si noaptea, dar va spun sincer ca noaptea e ceva de vis..nu este foarte multa lume si e o atmosfera mult mai romantica, poate nu degeaba scena din filmul La Dolce Vita s-a filmat noaptea... si nu uitati sa aveti neaparat un banut, pe care sa-l aruncati.
 

Tot o atractie deosebita in reprezinta Colosseum-ul roman, cel mai mare amfiteatru al antichitatii, a fost construit in urma cu 1920 de ani. Este considerat o minune a ingineriei si a arhitecturii si a ramas, ca o dovada a grandorii si cruzimii lumii romane.

Impresionantul Colloseum

Dupa splendoarea vremurilor imperiale, Colosseum-ul a fost abandonat si transformat intr-o fortareata a clanurilor medievale din Roma, o sursa de materiale de constructie, un peisaj pitoresc pentru pictori si un loc de cult crestin. Astazi este o provocare pentru arheologi si un scenariu pentru evenimente si spectacole.


Chiar in fata acestuia se afla Arcul lui Constantine, construit in anul 315 pentru a celebra victoria lui Constantine asupra lui Maxentius, la Pons Milvius. In zilele noastre, Colosseum-ul este in continuare o structura impozanta, fiind unul dintre simbolurile Romei.

Pretul unui bilet este de 15.5 euro, iar in ultima duminica a lunii, intrarea este gratuita, noi am beneficiat de ea.

Vise in Roma

 
Tipsuri pentru Roma


Daca va sincronizati vacanta la Roma in ultima duminca a lunii, veti avea intrari gratuite la aproape toate obiectivele turistice...desi va fi lume foarta multa, eu zic ca merita acest lucru, deoarece veti economisi ceva bani.

Biletele de avion sunt low cost, daca sunt luate din timp vor costa destul de putin.

Cazarea pentru un hotel bun, incepe de la 50 eur/noapte, iar pentru tarife mai low cost, exista si variana airbnb.

Va recomand sa evitati zonele turistice si aglomerate, mancarea nu e cea mai buna si preturile sunt extrem de mari, stati linistiti, pe aproape toate stradutele laturalnice veti gasi restaurant bune.

Daca doriti sa economisiti puteti renunta la vizitarea muzeelor si sa le inlocuiti cu basilicile. Sunt adevarate muzee, opera de arta valoroase si pentru care nu se percep taxe de intrare. Puteti vedea picturi de Caravagio sau sculpturi realizate de Michelangelo.

La Biserca Sf. Petru-Vatican, intrarea e gratis
 
Alegeti o perioada cand nu este foarte cald, primavara sau toamna.

Mare grija la buzunare si posete, locurile turistice sunt extrem de cautate de hoti.

Cateva ore bune trebuie sa le rezervi vizitei prin Muzeele Vaticanului. Nu uitati ca expozitiile sunt raspandite prin cateva muzee si sute de incaperi, iar ca sa le vizitezi pe toate trebuie sa parcurgi cam 8 kilometri. 

Pentru Roma va recomand incaltaminte comoda si...multa multa iubire! Revin cu alte informatii intr-o alta postare.

 

sâmbătă, 18 octombrie 2014

Barcelona, part 2

Dragii mei am revenit cu o noua postare despre Barcelona. Mi-au ramas o multime de lucruri despre care vreau sa va mai povestesc, prima parte a postului o puteti citi sau reciti accesand linkul Barcelona in decembrie.
Daca ajungeti in acest oras pe care eu una il iubesc, va recomand sa vizitati Parc de la Ciutadella, o plimbare romantica in doi e alegerea cea mai potrivita pentru o zi perfecta.
 
Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella

Va puteti plimba pe aleile parcului sau cu barca pe lac printre palimieri, puteti vizita Gradina Zoo care cuprinde in jur de 7.500 de animale din 400 de specii diferite sau puteti admira adevarate opere de arhitectura (Parlamentul Catalan, Muzeul de Stiinte Naturale sau faimoasa Cascada). Sunt 30 de hectare de parc si orice veti alege sa faceti, cu siguranta nu veti regreta.

Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella


Tot in zona Parc de la Ciutadella veti observa Arcul de Triumf al Barcelonei, in partea superioara a arcului se poate vedea emblema orasului, unde sunt prezentate cele 49 provincii spaniole. Spre deosebire de alte Arcuri de Triumf, care detin caracter militar, acesta are un caracter civil, simbolizand progresul artistic, stiinfic si economic.

Arcul de Triumf

Arcul de Triumf

O alta atractie a Barcelonei este Port Vell. Inaintea Jocurilor Olimpice din 1992 de la Barcelona, Port Vell, un port ce fusese scos din uz, era doar o zona aflata in paragina cu depozite goale, cladiri industriale si linii de cale ferata abandonate. In cadrul unuia dintre cele mai drastice programe de reamenajare urbana, zona a fost transformata intr-un port pentru yachturi si zona de recreere, oferind orasului iesire la mare.

Port Vell

O parte a Portului Vell

Barceloneta

Barceloneta

Un alt loc in care eu am radiat de fericire, a fost pe plaja Barceloneta. Neaparat trebuie sa va rezervati cateva ore bune pentru a va relaxa, pentru a va plimba, pentru a savura o sangria si a manca o delicioasa paella.
Daca sunteti iubitori de peste si fructe de mare, restaurantele de pe plaja Barceloneta sunt locul ideal, va recomand sa nu ratati un meniu cu aceste specialitati, cu 15 eur/pers. veti avea parte de un meniu delicios.

Barceloneta

 Plimbare pe Barceloneta, in luna Decembrie...unde iarna intarzie sa apara...


O vreme perfecta pentru luna Decembrie


Monumentul lui Columb

 Monumentul lui Columb

Statuia de peste 7 metri inaltime, creata de Rafael Atche, il infatiseaza pe Columb cu bratul intins spre mare. In mod putin bizar, bratul nu este indreptat spre lumea noua pe care a descoperit-o. Piedestalul columnei este decorat foarte frumos cu un numar impresionant de figuri alegorice.
Columna si piedestalul sunt goale pe dinauntru. Puteti intra in monument si un lift va poate duce spre o platforma de unde se poate admira o priveliste superba peste Rambla si Port Vell.

Urcarea cu liftul costa 2,5 eur.
 
La Boqueria

La Boqueria

Un alt loc pe care vi-l recomand cu drag este La Boqueria, este cea mai faimoasa piata a lor si se afla chiar cu intrarea pe celebrul bulevard La Ramblas, acolo veti avea parte de o experienta foarte frumoasa, este locul perfect unde sa degustati produsele lor traditionale, care sunt extrem de diversificate si foarte bune.

Neaparat pentru microbisti si nu numai va recomand, Camp Nou si FC Barcelona, noi, nu am apucat sa le vedem, dar, cu siguranta sunt pe lista de vazut.

Unul din multele motivele pentru care vreau sa ma reintorc in Barcelona este pentru ca imi doresc sa ajung in Tibidabo, este un loc superb, de fapt e un varf de munte, de aproximativ 512 m, care iti ofera o priveliste extraodinara a orasului Barcelona. Este faimos deoarece este considerat cel mai mare parc metropolitan din lume, are multe atractii turistice, si inclusiv un parc de distractii. 

Mai ar fi multe de spus si de scris despre Barcelona, dar promit sa revin si sa va spun de ce ar trebui sa considerati un city break in luna Decembrie in acest oras minunat.