luni, 15 decembrie 2014

Un targ de Craciun cu multa turta dulce

Poate si voi v-ati intrebat cel putin o data care este provenienta turtei dulci?! Pe mine m-a impresionat povestea acestei prajituri si m-am gandit sa vi-o scris si voua. Recent am fost la un targ de Craciun din Munchen, iar  punctul de atractie al targului a fost reprezentat de multitudinea de casute din turta dulce.
In antichitate turta dulce era coapta sub forma unor inimi, ca mai tarziu sa fie modelata in diferite forme si de diferite dimensiuni. La inceput reteta turtei dulci a fost diferita, ea continand doar pesmet, zahar, alune de padure macinate si ghimbir. Azi, retetei traditionale i s-au mai alaturat si alte ingrediente precum untul, zaharul brun, scortisoara, nucsoara, faina, zahar vanilat, etc.

Turta dulce a devenit si mai populara dupa ce fratii Grimm au descris o casuta facuta in "Hansel si Gretel", decorata cu diferite tipuri de bomboane si creme. Germanii au inceput sa coaca turta dulce sub forma unor casute, traditie care se pasteaza si in zilele noastre. Sunt minunate si iti vine sa le mananci pe toate. Traditia spune ca in ziua de Craciun, copiii trebuie sa rupa turta dulce si sa o manance rapid. Un motiv in plus de bucurie pentru toti copiii care asteapta Craciunul.


Pe 20 decembrie 1812, fratii Grimm publicau primul volum, care conţinea 86 de povesti. Astazi sunt traduse in peste 160 de limbi. Volumul a fost inclus in patrimoniul UNESCO. Jacob si Wilhelm s-au nascut in 1785, respectiv 1786, intr-un orasel din centrul Germaniei. Casa in care au crescut impreuna cu ceilalti trei frati ai lor este astazi muzeu. Acolo le-a venit ideea să scrie povesti inspirate din folclorul german.





Va doresc o luna magica si va recomand sa vedeti cat mai multe targuri de Craciun.






duminică, 14 decembrie 2014

Targ de Craciun, Munchen

In postarea de azi, am sa va scriu de un targ de Craciun, tare drag mie, targul de Craciun din Munchen. Stiu ca perioada sarbatorilor de iarna a trecut, dar eu sunt inca cu gandul la ea, asa ca...m-am hotarat sa raman in spiritul lor.

Este cunoscut faptul ca, in Germania au aparut primele targuri de Craciun, iar Munchen-ul si-a deschis primul targ de Craciun in 1642, in zona Frauenkirche. Toata istoria pomului de Craciun provine de aici, din Germania, este o poveste interesanta pe care promit sa vi-o scriu in postul urmator.

In Munchen veti gasi multe targuri de Craciun, unele mai mari, iar altele mai mici, toate sunt deosebite si frumoase, deoarece fiecare targ are un aer aparte. Eu azi am sa va scriu despre cele mai mari si renumite targuri din Munchen, pe restul va las pe voi sa le descoperiti singuri..:)
E superba senzatia sa te plimbi si la coltul unei strazi sa te lovesti de un mic targ de Craciun, toata sezatia imi aminteste de Craciunul din copilarie si la cat de fericita eram cand gaseam cadoul mult dorit sub pomul de Craciun.

Cel mai renumit, dar si cel frumos targ, este cel de la Marienplatz, acolo in fiecare an sunt amplasate casute din lemn care au o gama variata de produse traditionale si care atrag anual mii de turisti. Pentru mine cea mai mare ispita a fost mirosul de vin viert, de nuci si castane prajite, migdale.

Un alt targ interesant, alternativ este targul de la Tallwood...new age/hippie....cu produse naturale...handmade. Acesta se desfasoara in Theresienwiesenplatz, zona este una foarte cunoscuta deoarece in acelasi loc in fiecare an se organizeaza si  Oktoberfestu-ul. Mai multe despre Oktoberfest puteti citi accesand linkul.

Viktualienmarkt este un targ tipic german, in care veti putea savura diferite specialitati culinare traditionale. Acest targ se afla la aproximativ 500 m de  Marienplatz.
Sa nu fiti surpinsi daca veti vedea lumea stand afara si savurand o bere, in loc de un vin fiert...aici este foarte importanta si puternica traditia berii.



Superbul brad din Marienplatz, aceasta este cel mai renumit targ de Craciun din Munchen




Daca va indreptati de la Marienplatz spre Karlplatz, veti avea sansa sa va intalniti cu Mosu'...pe perioada targului se plimba zilnic pe acolo si sigur o sa aveti sansa sa faceti o poza cu el...si de ce nu...poate sa primiti un cadou.




Acesta este un targ mai mic, pe care il puteti vizita. El se afla intre Marienplatz si Karlplatz




Sunt minunate.... eu si acum savurez...doar uitandu-ma la poza, si sunt fericita ca, mananc doar cu privirea..:))





Mii de turisti sunt asteptati anual in Munchen...sa va asteptati la aglomeratie maxima






Suveniruri inedite




Clasica turta dulce este nelipsita de la targurile de Craciun din Munchen, aceasta se comercializeaza sub forma unei inimi





Viktualienmarkt-este o piata tipic bavareza si este deschisa pe tot parcursul anului. Aceasta ofera o varietate de produse culinare traditionale






Un mic targ de turta dulce

Daca sunteti in trecere prin Munchen, trebuie neaparat sa va rezervati cel putin cateva ore bune pentru a putea vedea si alte atractii, eu v-as recomada sa va rezervati cel putin 3-4 zile, deoarece Munchen-ul este un oras minunat, istoric si cu foarte multe obiective turistice de vazut. Este cam imposibil de vazut tot orasul intr-o zi, dar bineineteles timpul de multe ori nu ne permite sa zabovim foarte mult, asa ca trebuie sa ne conformam.

Despre un alt targ de Craciun, inedit si cu multa turta dulce am scris in postarea anterioara.



vineri, 12 decembrie 2014

Creta, Chania

Despre alte vacanta am scris pe http://ianatravel.ro/paris-orasul-indragostitilor/

Azi gandindu-ma la vara, mi-a zburat gandul la Grecia, destinatie vizitata de noi anul acesta. Nu o sa va mint sa va spun ca totul a fost minunat, deoarece nu a fost chiar asa.
Sunt convinsa ca, nici zona aleasa de noi nu a fost cea mai potrivita, nici momentul in care am plecat nu a fost cel mai potrivit, dar asta e alta poveste. Am vazut un last minute foarte avantajos, cu plecare din  Malmö iar datorita faptului ca in perioada aia locuiam in Suedia, am facut rezervarea cu usurinta, iar la doua zile distanta eram in avionul, cu destinatia Chania.

Acum sa va spun de ce nu m-a incantat, aceasta parte a Greciei. Primul contact cu Creta l-am avut in momentul in care am coborat din avion, pe aeroportul din Chania. Drumul spre hotel mi-a spulberat visul, ma asteptam sa vad mai multa verdeata, curatenie si civilizatie, dar in schimb am vazut altceva...multa seceta, palmieri distrusi, case lasate in parajina, lume agitata, condus haotic, etc.
Acestea sunt lucrurile care m-au deranjat, nu generalizez dar, sigur pe insula Creta degraba nu voi mai merge.

Restaurant tipic grecesc, iar in fata se poate vedea Etz Hayyim Synagogue


O multime de restaurante isi intampina turistii, cu mesajul "WE DON'T SPEAK TOO MUCH"


In Chania stradutele reprezinta un labirint viu colorat


O priveliste minunata


Un magazin atipic, dar foarte dragut


Farul venetian


 Stradute intortocheate, pline de taverne, magazine cu fel de fel de produse si preturi bune... amestec de locatii venetiene si turcesti...


O livada plina de portocali





Am fost cazati la 16 km de Chania, in Gerani, o statiune micuta si modesta, nimic spectaculos. Singurul lucru pe care l-am adorat in Gerani a fost un restaurant adorabil, se numeste Bossa Nova si este unul dintre cele mai bune restaurante la care am mancat. Am citit recenzile pe tripadivisor si da, il recomand si eu cu drag.

Sa nu ma intelegeti gresit, nu contest faptul ca, Chania este intr-adevar o destinatie frumoasa, este aparte, atmosfera din portul venetian este una superba, si din acest motiv apoape in fiecare seara luam autobusul si mergeam sa luam cina in Chania. La capitolul mancare am fost extrem de multumiti, o sa va scriu si cateva restaurante pe care vi le recomand daca veti ajunge pe acolo.

Tipsuri Creta

Evitati sa mergeti in Grecia in lunile de vara,  deoarece este foarte cald si mult mai scump, cea mai potrivita vreme este in mai-iunie sau septembrie-octombrie. Atunci preturile pot sa ajunga si la jumatate de pret fata de tarifele din sezon.

Daca ati ajuns acolo, cumparati ulei de masline, deoarece este de o calitatea foarte buna si la un pret avantajos.

Sunteti pasionati de bijuterii din aur? Acolo este lumea voastra, deoarece aurul se vinde la metru. Puteti achizitiona cercei sau orice alta bijuterie la preturi foarte bune.

Cand vizitati Creta  trebuie sa incercati mancarurile traditionale ale insulei. Creta este cunoscuta pentru bucataria mediteraneana, dominata de produsele locale (peste, ulei de masline, miere si branzeturi). Restaurantele de pe insula ofera tot felul de preparate grecesti si cretane traditionale:
Tzatziki (probabil cel mai cunoscut fel de mancare din Grecia, preparat cu iaurt, usturoi si castravete);
Tyropithakia (un fel de placinta umpluta cu branza Feta traditionala);
Numbulo (un fel de sunca pe care o puteti gasi numai in insula si care este preparata din carne de porc afumata);
Buduni (carnat din carne de porc, servit prajit si taiat in felii, cu un pahar de vin).

Cu tipsuri pentru Creta, voi mai reveni, am sa scriu care sunt cele mai frumoase plaje de pe insula. Stiu, ca, insula Creta are si locuri minunate...daca nu le-am vazut eu, asta nu inseamna ca nu exista...:))


sâmbătă, 6 decembrie 2014

Topul celor mai bune restaurante locale din Europa

De fiecare data cand calatorim pe undeva, avem emotii la mancare, asa ca incercam sa nu neglijam deloc aspectul acesta si ne facem temele constiinciosi cautand cele mai bune restaurante locale.
Azi am gasit un top al celor mai bune locuri din Europa, unde poti sa mananci ca un localnic, conform Travel+Leisure.

1. Orlando di Castello, Viena

2. Gelateria Millenium, Roma

3. Lauras Bakery, Copenhaga

4. Spit&Roast, Londra

5. Le Coq Rico, Paris

6. Bar del Fico, Roma

7. Borkonyha Wine Kitchen, Budapesta

8. Osteria Bancorigo, Venetia

9. Angelina, Paris

10. Pancake Bakery, Amsterdam

11. Bar Velodromo, Barcelona

12. Van Kahvalti Evi, Istanbul

13. Il Pirata, Praiano, Italia

14. Clove Clob, Londra

Mai multe informatii referitoare la aceste restaurante, puteti citi aici.







vineri, 5 decembrie 2014

Piramidele din Egipt

Calatoria in Egipt mi-a dat sansa sa vad una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, cel mai mare monument de piatra de pe Terra, Piramida lui Keops.

Egiptenii au creat standardele unei piramide clasice, un monument masiv cu o baza patrata si patru laturi ce se unesc treptat.
Motivele pentru care egiptenii au ales sa isi construiasca piramide cu varful ascutit sunt de natura religioasa. Zeul egiptean al soarelui, Ra, era considerat tatal tuturor faraonilor. Despre acesta se spune ca s-a autocreat dintr-o movila de pamant care avea forma unei piramide, dupa care i-a creat si pe ceilalti.

Mai multe despre minunata mea vacanta in Egipt am scris pe http://ianatravel.ro/africa/piramidele-din-egipt-o-plimbare-in-lumea-antica/.




Marele Sfinx de la Giza

Este o figura mitologica zoomorfa ce infatiseaza un leu culcat cu cap uman







marți, 2 decembrie 2014

Targ de Craciun in Londra, Winter Wonderland in Hyde Park si Covent Garden



Magia sarbatorilor de iarna am simtit-o si la Londra, orasul pe care l-am vizitat recent alaturi de sotul meu.
Am ales sa mergem in aceasta perioada a anului deoarece imi doream tare mult sa vad orasul impodobit de sarbatoare, eram sigura ca va fi absolut magic...si asa a si fost. Cel mai mult m-a bucurat plimbarea prin  Hyde Park, in Winter Wonderland. Intrarea este gratuita pentru toata lumea, va recomand sa va rezervati cateva ore, deoarece este un targ intins pe o suprafata destul de mare. Mai multe va invit sa cititi pe http://ianatravel.ro/anglia/londra/. Va astept acolo cu drag!

Covent Garden Market

Cu toate ca vremea nu a tinut cu noi...atmosfera in Covent Garden a fost minunata!


Covent Garden Market

Moment comic surprins in Covent Garden Market...domnul trecut bine de prima tinerete, ii dansa lasciv unei doamne din public...a fost un spectacol haios.








joi, 13 noiembrie 2014

Targ de Craciun, Barcelona

Am promis ca voi continua cu prezentarea catorva targuri de Craciun si ma tin de cuvant, dragii mei...azi am sa va scriu de targul de Craciun din Barcelona. Desi e putin ciudat sa asociem Barcelona cu un targ minunat de Craciun, deoarece acolo nu prea ninge, eu va garantez ca veti fi la fel de placut impresionati ca si mine. Cine a zis ca, targurile pot fi minunate doar daca avem parte de multa zapada si de temperaturi de -5 grade?! Eu m-am simtit perfect si la 16 grade...da, de temperatura asta am avut noi parte cand am fost in Barcelona, pe 6 Decembrie- de Mos Nicolae.
Daca sunteti iubitori de lucruri artizanale si handmade, Barcelona este locul perfect, e imposibil sa nu gasiti ceva in cele 280 de standuri amenajate de Craciun, incepand de la decoratiuni pana la cele mai gustoase dulciuri traditionale de Craciun.

Bones Festes


Fira de Santa Lucia

Fira de Santa Lucia

Unul dintre cele mai cunoscute targuri de Craciun din Barcelona este cu siguranta, Fira de Santa Lucia, cea mai veche piata de Craciun din Barcelona. Acest targ dedicat traditiilor  de Craciun, are loc in fiecare an inca din anul1786! Targul este situat in apropierea Catedralei din cartierul Gotic.
Peste tot prin oras are loc un concurs al celor mai frumoase scene de Craciun, majoritatea fiind inspirate din scenele biblice, iar de peste tot se aud coruri cantand colinde. De Craciun, la Barcelona puteti participa la spectacole cu adevarat grandioase, cum ar fi si Carnavalul celor 3 Regi. Costumele spectaculoase si barcile bogat ornate transforma evenimentul care se desfasoara atat pe apa, cat si pe uscat, intr-unul cu adevarat extravagant.





Barceloneta

Barceloneta

    O atmosfera placuta, cu muzica latino si dans pe strada...Ador libertatea din Barcelona!

Barcelona


El Bosc de les Fades

El Bosc de les Fades

Un bar super interesant pe care vi-l recomand sa-l vedeti...nu, nu este in padure, este aproape de Las Ramblas, si se numeste El Bosc de les Fades. Se afla langa Museu de Cera  Mai multe detalii si recenzii gasiti pe tripadvisor.

Montjuic

Montjuic


 4 Cats

Pe urmele lui Picasso la 4 Cats

Un alt restaurant care nu trebuie ratat este celebrul 4 Cats sau in spaniola, "El Quatre restaurant Cats", unde Picasso a mers pentru a lua parte la dezbateri intelectuale. Daca doriti sa serviti masa, va recomand o rezervare inainte. Mai multe informati gasiti daca accesati linkul.


Barceloneta

Lunch perfect pe Barceloneta

Avand in vedere vremea minunata din luna Decembrie, sa stiti ca in Barcelona terasele sunt deschise. Barceloneta este locul preferat pentru a savura mussels alaturi de un pahar de vin alb.

Las Ramblas

Las Ramblas

Barcelona

Despre Barcelona am mai scris in Barcelona, part 1 si Barcelona, part 2.

Daca nu sunteti hotarati in privinta alegerii vizitarii unui targ de Craciun, si daca doriti o atmosfera calda cu spirit latin, Barcelona este locul perfect. Vi-l recomand cu drag!




marți, 11 noiembrie 2014

Targul de Craciun, Viena

Suntem in perioada cea mai frumoasa a anului, in preajma sarbatorilor de iarna, asa ca vreau sa va scriu si sa va recomand cateva targuri de Craciun minunate...am sa incep cu targul de Craciun de la Viena. Incepand de la mijlocul lunii noiembrie cele mai frumoase locuri din Viena se transforma in fermacatoare piete de Craciun. Punch-ul fierbinte specific si mirosul prajiturilor raspandesc atmosfera tipica de dinainte de Craciun.
Un loc care pe mine m-a fermecat este targul de Craciun din Rathausplatz, situat in fata Primariei, acolo pare un loc desprins dintr-o poveste...primul lucru care mi-a sarit in ochi a fost bradul imens, decorat superb cu mii de beculete, apoi am vazut o multime de casute amenajate identic pline cu tot felul de bunatati si de unde venea un miros ametitor de scortisoara, eu ador acest miros..
Nu departe de Rathausplatz, este si targul de Craciun din Maria-Theresien-Platz, acolo este locul perfect pentru a face cadouri originale, este un targ de arta populara traditionala.
Un alt targ care mi-a atras atentia a fost targul Craciun de pe Freyung, un targ extrem de interesant in care veti putea vedea mestesuguri cu decoratiuni din sticla si ceramica traditionala.
Daca sunteti cu copii va recomand sa nu ratati targul de Craciun de pe Karlsplatz, e un locul ideal pentru orice copil si nu numai.
Locul imposibil de ratat in Viena este targul de Craciun din Stephanplaz-ul si targul de Craciun de la Palatul Schonbrunn , care in perioada sarbatorilor de iarna sunt superbe.

Rathausplatz

Rathausplatz

Stephanplaz

Un cadru de poveste 

 

Viena


Catedrala sf. Stefan

Catedrala Sf. Stefan - Wiener Stephansdom

Martzipan Museum Demel


Primaria si targul de Craciun din Rathausplatz

In spatele meu se afla Primaria si targul de Craciun din Rathausplatz

Viena

Tipsuri Viena

Unde si ce mancam in Viena?

Austria este recunoscuta pentru carnati faimosi si foarte gustosi. weisswurst (carnati albi), waldviertel (carnati afumati) debreziner scharf (carnati picanti), frankfurter, si frankfurter cu branza, care in combinatie cu varza murata sau cu, cartoful copt fac un meniu de cinste.
Nu trebuie sa ratati snitelul vienez si costitele lor supra dimensionale si extrem de gustoase. Lista cu cele mai bune restaurante in Viena o gasiti pe tripadvisor.
O destinatie de neocolit pentru iubitorii de dulciuri este cofetaria Demel. Fondat in 1786, Demel a fost furnizorul de dulciuri al casei regale si este o emblema a Vienei, asa ca-si mentine renumele ca atare, locatia este una exclusivista, eleganta, stilata, iar aranjamentul din vitrine iti ia ochii. In interior vei putea gasi un paradis al dulciurilor si este cu siguranta locul ideal pentru a lua un suvenir…comestibil. La subsolul cladirii se afla Marzipan Museum, un loc care nu trebuie ratat daca sunteti in vizita pe acolo, e foarte interesant. Demel este locul in care incerc sa ajung de fiecare data cand trec prin Viena, va spun sincer, e paradisul dulciurilor.
Delicatese de la Meinl. In centrul Vienei, in Graben, se gaseste unul dintre cele mai interesante magazine de delicatese, Julius Meinl am Graben.. Intins pe 3 niveluri, magazinul este situat intr-o cladire istorica impunatoare, pe masura prestigiului sau. Daca doriti un suvenir de calitate Meinl este locul perfect.
Un alt loc care nu trebuie ratat daca sunteti in trecere in Viena este Cafe Central. A fost deschisa in 1876, inchisa la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, redeschisa in 1975 intr-o alta parte a cladirii si renovata din nou in 1986. A fost unul din locuri preferate a lui Sigmund Freud. Acolo am savurat cel mai bun strudel de mere.

In concluzie, va recomand Viena atat in timpul sarbatorilor de iarna, cat si in alta perioada, este un oras superb care are o eleganta aparte.