sâmbătă, 4 octombrie 2014

Sardinia, coltul de Rai al Europei

Azi vreau sa va povestesc despre un colt de Rai al Europei, superba insula Sardinia, o alta calatorie magica si relaxanta care mi-a ramas in suflet. Imi doresc sa ma reintorc pentru ca nu am avut timpul necesar sa o explorez cat mi-as fi dorit, am vazut doar o mica parte a insulei, dar,  m-am indragostit iremediabil de ea. Observati ce repede ma indragostesc eu?

Oricine s-ar indragosti de un asemenea peisaj

Sardinia, sau Sardegna in limba italiana este renumita pentru plajele ei superbe albe, cu nisip fin, cu o apa cristalina intrerupta de mici golfulete, care iti incanta privirea si te fac sa te simti intr-o alta lume. O saptamana de vacanta nu este de ajuns pentru a explora toata insula, deoarece sunt extrem de multe lucruri de vazut, din punctul meu de vedere cel mai bun lucru este sa va alegeti o destinatie specifica, deoarece e foarte putin probabil ca intr-o saptamana sa reusiti sa vedeti toata insula, pentru ca sunt foarte multe locuri minunate care merita vazute. Sigur, exista si varianta inchirierii unei masini, si in modul acesta economisti timp si apucati sa vedeti cat mai multe locuri. Noi nu am inchiriat, deoarece timpul nostru a fost destul de limitat, si nu avea sens, ne-am descurcat perfect cu mijloacele de transport in comun.


Sardinia este o insula spectaculoasa, o imbinatie perfecta intre exotic si luxuriant, probabil si acesta este motivul pentru care foarte multi oameni celebri aleg sa-si petreaca vacantele pe Costa Smeralda, considerata cea mai scumpa locatie din Europa. Marina Porto Cervo, este centrul Costei Smeralda, unul dintre cele mai scumpe si exclusive locuri, va cam dati seama ce inseamna asta, dragii mei? Nu ar fi exclus sa va intalniti cu celebritati ca Cristiano Ronaldo, Flavio Briatore, Janet Jackson, Noemi Campbell, sau alte staruri care aleg sa-si petreaca vacanta in Sardinia.
 
De acolo puteti admira multitudinea de iahturi scumpe, puteti face shopping, deoarece sunt o multime de magazine exclusive, iar, daca doriti ceva special... puteti lua cina la un restaurant cu stele Michelin, sau puteti sa petreceti o seara in clubul Billionaire, unul dintre cele mai exclusive cluburi. Ce ziceti? Este tentant, dar si costisitor....eu ma bucur ca, Sardinia are si o parte accesibila pentru toti, despre partea aia vreau sa va scriu eu.
 

De pe Costa Esmeralda ne indreptam putin mai sus si dam de  Arhipeleagul Maddalena, situat intre Corsica si Nord Estul Sardiniei. Se ajunge acolo cu feribotul, pe care il luati din Sardinia, din portul Palau (traseu care dureaza aproximativ 20 de minute, costa 5 eur), cu barca sau excursii organizate. Daca sunteti pasionati si doriti sa vedeti cat mai multe insulite ale acestui arhipeleag eu va recomand sa va inchiriati o barca. In felul acesta nu veti fi conditionati de timp si veti putea vedea mult mai multe locuri minunate. 
 
Neaparat este de vazut Spiaggia Rosa, care este considerata una dintre cele mai frumoase plaje cu nisip roz din lume, ea se poate vedea doar din departare, pentru ca a fost interzisa turistilor, deoarece, se distrugea microclimatul special care permiteau dezvoltarea micro-organismelor.
 
Pe partea de nord-est a Sardiniei intalnim Olbia, un oras turistic care detine unul dintre cele mai importante porturi, deoarece aici ajung zilnic vapoare din toate colturile lumii. Este un oras care imbina stilul modern cu cel clasic, deoarece veti putea observa si cladiri noi construite, dar si stradute vechi cu un aer medieval. 
Aici puteti vizita Muzeul National de Arheologie, Catedrala Santa Maria si multe alte obiective.
 




In Cagliari, capitala insulei, oras cu istorie de doua milenii, peste care au trecut multe civilizatii, trebuie sa vizitezi Castello, adica cea mai veche parte a orasului, situat pe un deal, de unde ai o panorama a intregului oras si a imprejurimilor. Aici poti admira Catedrala Santa Maria, Palatul Arhiepiscopului si Turnurile Elefant si San Pancrazio. In zona portului este o strada cu magazine si cafenele, Primaria si cateva biserici. Tot in Cagliari este si una dintre cele mai mari gradini botanice din Italia, cu o bogata colectie de plante tropicale si mediterane.
 






Tips in Sardinia

Daca va doriti o vacanta frumoasa si sunteti limitati de buget, eu va recomand sa mergeti in Sardinia la inceputul lunii iunie, aveti toate sansele sa petreceti vacanta mult visata la un pret foarte bun. Vremea este minunata incepand din luna mai, si veti avea un avantaj ca nu vor fi foarte multi turisti.
 
Biletele daca sunt luate din timp, le puteti luati lua la preturi foarte bune, de exemplu pentru un bilet de avion cu WizzAir, Bucuresti-Alghero veti plati  la inceput lunii iunie aproximativ 150eur/persoana, cu tot cu bagaj,
 
Cazarea la un hotel de 3* sau 4* in  Alghero, incepe de la 80 eur/camera, dar exista si variante pentru un buget mai redus. Daca sunt adeptii bed and breakfast, va recomand https://www.airbnb.com/ , acolo puteti sa gasiti cazare  la preturi avantajoase, incepand de la 30 eur/noapte.
 
masa la un restaurant ok, ar fi aproximativ 30 eur/pers, dar exista si varianta de restaurante locale - pe care eu, vi-o recomand, sunt mai intime si de cele mai multe ori servesc mancare specifica zonei. Neaparat sa testati specialitatile lor. 
 
Pane Carasau, painea lor renumita  asemenea unor clatite foarte subtiri si crocante...e minunata! 
Branza Pecorino, obtinuta din branza de oaie, Fiore Sardo este cea mai buna Peccorino, ea fiind bine afumata si condimentata.
Carne Caraxiu, un fel de friptura haiduceasca de la noi.
Peste si fructele de mare, care sunt aproape de nelipist in restaurantele din Sardinia, sunt proaspete si sunt gatite extrem de bine.
Vinul este nelipsit de la masa italienilor, Turriga si Terre Brune sunt cele mai renumite vinuri rosii, iar Tuvaoes si Capichera sunt cele mai renumite vinuri albe.

Pranzul se serveste intre orele 12.30 si 15.00, iar pentru o masa rezonabila, va recomand sa mergeti cu incredere  la un local de familie unde cu siguranta veti gasi mancare traditionala.
 
Preturile cresc semnificativ in luna iulie si august, aproape chiar se dubleaza, si din acest motiv, o vacanta in Sardinia in extra-sezon este ideala.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu